Zonnekind poppen

Bij alle volkeren en in alle tijden vinden we poppen. een pop vertegenwoordigt datgene, wat we als beeld van de mens beleven Zonnekind poppen zijn poppen om mee te spelen, om van te houden en mee te knuffelen. Ze zijn gemaakt van natuurlijke materialen: zijde, katoen en wol en worden gevuld met gewassen en geplozen schapenwol, waardoor ze zacht en warm aanvoelen. De tricot waarvan de Zonnekind poppen zijn gemaakt is er in verschillende warme huidtinten. Het hoofd staat stevig op de romp, de armen en benen zijn beweeglijk. Details zoals oren, neus, vingers, tenen, en navel worden bewust weggelaten, om het kind te stimuleren zijn fantasie te gebruiken. De poppen zijn speciaal ontworpen om het kind de mogelijkheid te bieden met de pop alle soorten gevoelens uit te spelen. Ze zijn veilig en knuffelsterk. Kroelpopje In elke leeftijdsfase speelt een kind anders en zal het ook ander speelgoed nodig hebben. De Zonnekind poppen vormen een reeks. Hoe ouder het kind, hoe meer vorm de gestalte van de Zonnekind pop kan hebben. Elk speelgoed, dat het kind de mogelijkheid biedt innerlijk actief te worden in zijn fantasie, is pas echt speel"goed". De gezichtsuitdrukking van de Zonnekind poppen is neutraal en vaag aangebracht, meestal met kleurpotlood. het kind wordt in zijn fantasie aangesproken om de pop te laten lachen, huilen of slapen. Wezenlijk voor de eerste zeven jaren van het zich ontwikkelende kind is, dat het in zijn belevingen nog geheel gebonden is aan de omgeving. Onbewust opgenomen indrukken dringen diep door in het organisme en onderbewustzijn. Daarom moeten we hoge eisen stellen aan de kwaliteit van alles in de omgeving van het kind. Materialen uit de planten- en dierenwereld behouden, als ze weinig bewerkingen ondergaan, hun natuurlijke levenskwaliteit. Daardoor ook hebben ze een grote aantrekkingskracht op het kind. Voor een gezonde ontwikkeling van het kind en in het bijzonder het tastzintuig, zijn natuurlijke materialen onontbeerlijk.


De verschillende soorten Zonnekind poppen

Knooppop

Vroeger gaf men wel een geknoopte lap als pop aan een kind. Onze Knooppop voor de allerkleinste, wordt gemaakt van een lapje zijde of flanel in een zachte effen kleur. Hierin wordt van schapenwol in tricot een mooi rond hoofdje gevormd. de rest van het lapje is een vage aanduiding van de menselijke gestalte, met eventueel twee punten geknoopt tot handjes.


Knuffelpop

Het Knuffelpopje voor de peuter, die begint te lopen, wordt gemaakt met een vast pakje van katoenen tricot. Het lijfje is knuffelzacht. Het gezicht heeft een warme huidskleur. Het haar is eenvoudig. Het stralende van het kleine kind kan tot uitdrukking gebracht worden door plukjes haar, die van het hoofd afstaan. Om dit stralende te accentueren, kiezen veel Zonnekindpoppenmakers de kleur geel voor de haren van de poppen. de handjes zijn huidkleurig en hun vorm is zo, dat ze open zijn. Het popje reikt net als de peuter naar de wereld om zich heen.


Lijs

De Lijs is pop voor de kleuter, die er heerlijk mee zal kunnen spelen en rondsjouwen. voor het vaak uitbundige spel van de kleuter is deze sterke pop ontworpen. Er zijn grote en kleine lijzen. Ze kunnen aan- en uitgekleed worden met eenvoudige kleertjes.


Ledemaatpop / Poppenkind

Het Poppenkind is de pop voor het schoolkind, vanaf een jaar of zes. De houding van deze pop is net als die van het kind rechtop, zelfbewust en gericht op de wereld. Het Poppenkind heeft apart aangezette ledematen, die kunnen draaien en in een gekozen stand blijven staan. De pop krijgt meer iets persoonlijks, het wordt bijv. duidelijker of het een jongetje of een meisje is. De haren zijn meer een echt kapsel. De kleding vraagt bij het aan- en uitdoen meer vaardigheid van het kind en heeft maar details. Ook het Poppenkind is er in meerdere maten.


Zandpop / Speelbaby

De Speelbaby voor het grote kind. in de loop van de schooltijd groeit het kind steeds meer uit de vrije fantasie waarmee het van elke pop een baby kon maken. Het kind krijgt steeds meer behoefte aan "echt" speelgoed. De Speelbaby is een pop die de indruk geeft van een echte baby, zacht en warm als een echt kindje en door zijn grootte heeft hij ook een flink gewicht. Deze pop kan echte babykleertjes aan.


De kleertjes

De kleertjes van de Zonnekind poppen zijn voor het kind gemakkelijk aan en uit te trekken, waarbij het soort sluiting in moeilijkheidsgraad aan de vaardigheid van het kind wordt aangepast. De kleertjes zijn uitgevoerd in heldere warme tinten van de primaire kleuren: geel rood en blauw of in pastelkleuren, zoals warmrose, zachtgeel, zachtblauw en zachtgroen. Net als de pop zelf is de kleding ook van natuurlijk materiaal. De stoffen zijn effen of in een klein motiefje, zodat de aandacht van het kind gericht blijft op de pop zelf.